Når det kommer til indretning af haven, uanset hvor stor eller lille den måtte være, så er højbede et fantastisk værktøj til at skabe interessante rum. Med højbedene kan du udnytte pladsen vertikalt, altså arbejde i højden, fremfor kun at tænke i de store flader – og det giver altså en del mere plads at lege på.
Hvad du dyrker i dem er i og for sig lige meget, jeg gør mig både i blomster og grøntsager, men dybden, jordindhold, placering og så videre vil naturligvis være meget vigtigt i forhold til hvad du drømmer om at få til at gro. Fra kartofler og salat til chili og sommerblomster, det meste kan lade sig gøre.
Læs med herunder hvor jeg går lidt i dybden med de forskellige materialer man kan bruge til at bygge højbede med, og find inspiration til din egen have.
Skal man købe eller bygge sit højbed?
Det første spørgsmål man kan fristes til at stille sig selv er hvorvidt man skal købe et færdigt højbed, eller selv bygge noget. Det er ikke særligt svært at bygge et højbed selv, men hvis der er krav til designet kan det selvfølgelig være nemmere at finde et færdigt produkt fremfor at stå at bakse med gamle brædder.
Hvis du overvejer at købe en færdig løsning, så kan du faktisk sagtens undslippe byggemarkedet i disse Corona-tider, og i stedet bestille det hjem online. Prøv at tage et kig på disse løsninger:
Når højbedet er arrangeret står du med den næste udfordring: jord. For hvordan skaffer man lige en kubikmeter jord?
Det lyder umiddelbart som et banalt spørgsmål, men det er tungt og det fylder. Laver du et højbed på f.eks. 2 meter i længden, en lille meter bredt og ca. 30 cm dybt, så skal du faktisk bruge godt ½ kubikmeter jord. Har du egen hus og have vil den nemmeste løsning her næsten være, at få leveret en big bag med f.eks. 1000 liter. Dette kan du også bestille online, f.eks. hos 900 L højbedsmuld (med bl.a. 30% hestegødning) hos Plantetorvet.
Højbed af trykimprægneret træ
Hvis du har råd, vil jeg til enhver tid anbefale at du anvender lærketræ eller Robinie til at bygge højbed. Med disse to træsorter får du et højbed af ekstra god holdbarhed, og du er samtidig fri for de kemikalier som anvendes i trykimprægneret træ.
Trykimprægneret træ er dog en billigere løsning, og stadig særdeles funktionel. Herunder får du et bud på hvordan det kan se ud.

Sådan er det konstrueret
- Til højbedet er der brugt 8 stk. 3″ trykimprægnerede stolper ( (l/b/h) 240/130/40) som er gravet ca. 50 cm. ned i jorden
- Brædderne er 1″ tykke og fastgjort til stolper med bræddebolte og skruer
- Stolperne midt i kassen er forbundet med et tværgående bræt for at stabilisere konstruktionen. Med det tværgående bræt til at forbinde siderne midt på kassen er der ikke absolut nødvendigt at grave stolperne ned i jorden, og det vil gøre det en del nemmere at flytte højbedet efter behov
- På toppen af kassen er der monteret et trykimprægneret bræt der er høvlet. Det kan man kalde for ‘luksusversionen’ i og med det giver lidt ekstra komfort til at sidde på
At bygge højbede selv er ikke nødvendigvis en billigere løsning, og en konstruktion som det herover koster mellem 500,- og 1000,- kr. i materialeindkøb.
Højbed af belægningssten
Et højbed behøves ikke bestå af træ, og for en del år siden lavede vi et mindre højbed i belægningssten. Vi havde et parti sten i overskud, så det var nærliggende at anvende dem fremfor bare at aflevere dem på genbrugsstationen.
Belægningsstenene blev lagt direkte på et lag grus (hvor der tidligere havde været en flisebelægning) – og der er ikke noget stikker ned under jordoverfladen. Stenene blev limet sammen med fliseklæb (beregnet til udendørs brug), og nu har den stået der i flere år uden større problemer.
Det er dog værd at nævne, at belægningssten ikke alle har præcist samme størrelse, og det er et problem når man anvender fliseklæb. Fliseklæb klasker helt sammen ved den mindste belastning (indtil det er tørt), og stenene følger med. Et alternativ er at bruge jordfugtig beton som bindemiddel – det kan bedre kompensere for unøjagtigheder.
Reklamelinks: Denne artikel indeholder affiliate-links. Det betyder at vi tjener en lille kommission hvis du handler hos en webshop vi henviser til. Det koster ikke ekstra for dig, og vi sætter stor pris på, når du handler via disse links, da det betyder at vi kan blive ved med at skrive på hjemmesiden.
Hejsa.
Du siger du bygget i trykimprægneret træ. Er du okay med at dyrke grøntsager i sådan et bed? Synes kun jeg kan læse at det frarådes?
Hej vil man kunne bruge belægningsten til højbed, hvor der skal dyrkes grønsager. De er jo lavet af cement, der jo ikke er sundt
Hej Ulla,
Belægningssten lavet af beton indeholder nok ca. 20-25 procent cement – og mig bekendt er cementen bundet til det øvrige materiale (sten/grus). Såfremt det var decideret usundt ville der måske være strikse regler / advarsler omkring terrasser af belægningssten i nærheden af urtehaver eller drivhuse – og det har jeg aldrig hørt om.
Jeg tror ikke det er noget problem – men du får ingen garanti herfra 😉
Prøv evt. at sende en forespørgsel til en fabrikant som f.eks. RBR eller IBF.
mvh
have-siden.dk