Gendyrk spidskål

Hvor mange gange har du mon smidt stumpen fra et kålhoved ud? Jeg gætter på en hel del gange – hvis du da spiser kål.

Kål er en af de grøntsager man meget let kan gendyrke, for så at få en ny portion kål til maden på et senere tidspunkt. Og den er produktiv den lille kålstump man gendyrker, den kan nemlig sætte gang i mere end ét enkelt kålhoved. 🙂 Det gjorde min spidskål i hvert fald, og det kan du læse mere om hvordan jeg fik til at ske herunder.

 

At gendyrke spidskål

Når man skal gendyrke spidskål foregår det på samme præmisser som når du gendyrker andre grøntsager: en rodstump og vand er alt der skal til.

Som jeg viste i dette indlæg hvor jeg gendyrkede salat, skal man passe på med ikke at skære for meget af selve kålstumpen. Skærer man for meget af er den ikke så villig til at gro ud igen, og det der gror ud kan blive enormt begrænset. Derfor er mit råd: lad en smule af det grønne blive tilbage for det bedste resultat.

Jeg fik selv skåret mere af min spidskål end jeg ville have gjort i dag, men det var også et af mine allerførste gendyrk-projekter – så min undskyldning er learning by doing 😉

 

Sådan gør du i praksis

Når du i praksis står med din kålstump (uanset om det er spidskål, hvidkål eller andet) skal du sætte den ned i et glas med vand, uden at den bliver dækket til med vand. Det skal kun være så det lige dækker selve rodstumpen.

Efter lidt tid vil du kunne se at der bliver dannet rødder forneden, se de hvide tråde på billedet til venstre herunder. Så snart der er lidt rødder at gøre godt med kan du med fordel sætte spidskålen ud i en potte med jord – at foretrække udenfor. Herefter er det bare at holde øje med den gror, det er en ren fornøjelse at se!

gendyrk-kaal

Det der skete med min spidskål var, at den i stedet for at vokse opad som et normalt kålhoved, valgte at sætte små knopper i siderne, og dermed danne hvad der blev til 4-5 mindre kålhoveder. Det var en sjov proces at følge med i, og jeg fik vist dokumenteret det til døde på min Instagram profil 😉

Til gengæld kom det aldrig til at ligne spidskål som når man køber dem i forretningerne. Måske pga. den sjove vækst der foregik i siderne fremfor i toppen.

 

Høst din gendyrkede spidskål

Selvom min spidskål formentlig ikke blev gendyrket på den optimale måde, så har jeg alligevel fået høstet af den adskillige gange. Det er blevet til rigtig mange gode kålsalater – og det er i mine øjne kun positivt at det den mængde man får, for jeg når aldrig at bruge et helt kålhoved. På den måde bliver det lidt pluk-spidskål ligesom pluk-salat, super smart.

regrow-spidskaal

Det var først da det begyndte at blive sommer og varmt, at min spidskål stod af, og jeg har i dag smidt den ud til fordel for andet grønt på altanen. Til gengæld glæder jeg mig til at gendyrke det næste kålhoved jeg får fingrene i!

Det kunne være sjovt f.eks. at prøve at gendyrke sådan noget som rødkål, for derefter at kunne lave sin egen hjemmelavet rødkål til jul – mums!

Har du gode erfaringer med at dyrke spidskål? Så del dem endelig med os andre i en kommentar herunder.

 

1 kommentar til “Gendyrk spidskål”

  1. Jeg har gendyrket rødkål efter samme princip og har sommeren igennem kunnet nyde friske rødkålsskud i min salat. Den blomstrer og danner pulper nu og jeg forsøger at finde det rigtige tidspunkt at tage frø fra den, så næste års rødkål kan være klar lidt tidligere.

    Min hjertesalat er også ved at danne frø og spinaten og forårsløgene har jeg taget frø fra allerede.
    Vh
    Anna Pagels

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top