Saftkoger fra Funktion

For at udnytte de mange mange æbler vi normalt smider direkte i kompostbeholderen, har vi for nyligt købt en Funktion Saftkoger. Vi var noget forvirrede da vi modtog kassen med nedenstående skinnende 3-trins raket:

Hvis man aldrig har betjent sådan en fætter før, er det ikke umiddelbart indlysende hvordan den skal anvendes – og den medfølgende ‘manual’ er nærmest en joke: 1 enkelt A4 ark, med tryk på begge sider – og så i 3 sprog.

Saftkogeren består primært af 3 dele:

Funktion Saftkoger
Funktion Saftkoger

Sådan fungerer saftkogeren:

Saftkogeren fungerer på den måde at vand i den nederste vandbeholder (som jo blot er en gryde) bringes i kog, hvorved vanddamp søger op igennem et centralt hul i saftopsamler og videre op til frugtbeholderen.

Frugtbeholderen er udstyret med en masse små huller hvorigennem vanddamp søger op, og saft fra frugten siver ned i saftopsamler. Den opstigende vanddamp får frugten til koge, hvorved den saft som indeholdes i frugten bliver frigivet.

Det vil sige:

  • Hæld 3 liter vand (og gerne et par skiver citron) i den nederste gryde
  • Læg frugt i frugtbeholder (den øverste beholder)
  • Sørg for at tappeslangen fra saftopsamler (den midterste beholder) er lukket med den medfølgende klemme.
  • Tænd kogepladen
  • Når vandet begynder at koge, kan man dæmpe effekten på kogepladen. Det er også fra dette tidspunkt at man måler kogetiden.
  • Lad frugten koge i den fornødne tid (typisk omkring 60 minutter) hvorefter saften kan tappes.

 

Funktion Saftkoger - Gryde
Funktion Saftkoger – Gryde
Funktion Saftkoger - Saftopsamler
Funktion Saftkoger – Saftopsamler
Funktion Saftkoger - Frugtbeholder
Funktion Saftkoger – Frugtbeholder

 

Vores erfaringer

Vi har desværre købt vores raket så sent på året, at vi kun har prøvet at koge Filippa æbler som disse:

Filippa æbler som skal i Saftkoger
1-2 dages høst af Filippa nedfaldsæbler

Det er jo ganske enkelt, og jeg er meget imponeret over hvor nem og effektiv processen er. Det er hurtigt at tilberede f.eks. æbler til kogning, og når først ‘raketten’ er tændt, er det jo bare at vente. Det færdige produkt (frugtsaft) er helt rent og fint – vi har endnu til gode at opleve, at der er frugtkød eller andet ‘snavs’ i saften.

Funktion Saftkoger - klar til produktion af æblesaft
Funktion Saftkoger – klar til produktion af æblesaft

En del af den færdige saft har vi brugt til at lave æblegele af. Resten er lagt i fryseren, så vi har noget at muntre os med i de mørke vinterdage.

Tip: Husk at fylde vand på gryden og check niveauet en gang i mellem – ellers går det som her:

Funktion Saftkoger - gryde er brændt på
Funktion Saftkoger – gryde er brændt på

… og alt det sorte snask kan man nemt fjerne ved at gøre som beskrevet her 😉

 

4 kommentarer til “Saftkoger fra Funktion”

  1. Birthe Nielsen

    Jeg har en saftkoger som jeg har købt for mange år siden og jeg har lavet mange liter saft.
    Da jeg skulle til at bruge den igen kunde jeg ikke finde klemmen til slangen.Jeg havde allerede lavet 2 liter og skulle begynde på en ny ny omgang var klemmen væk og jeg har forgæves ledt efter den
    Birthe Nielsen

  2. kan man vente med at komme vand i den rå hyldebærsaft til den skal bruges, jeg mener man kan, men er ikke helt sikker, det vil sige man kommer kun sukker i
    I.H

  3. Jeg har hygget mig gevaldigt i flere uger med at koge 6 portioner hyldebærsaft i min tutti-frutti, som jeg har købt i år. Efter første portion fandt jeg på at tilsætte en (skrællet) citron i skiver til en portion bær inden saftkogningen. Der skal jo citronsaft i en hyldetoddy. Så kan den lige så godt komme med fra starten. Jeg har i øvrigt tilsat 300 gram sukker pr. liter saft. Det virker passende.

    I dag har jeg så tænkt: Der skal noget surt i hyldebærsaften (sure æbler + citron). Men ribs er jo sure. Så måske skulle man lave kombi-saft af hyldebær og ribe. Er der nogen, der har prøvet det?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top