Fugtighedsmåler til jord

Har jeg virkelig brug for en fugtighedsmåler?

Hvis du har potteplanter stående i dit hjem, vil jeg tro du kan have stor gavn af en fugtighedsmåler til jord. Den er så billig i indkøb at alle planteejere burde have en. Vi har levet uden en fugtighedsmåler i mange år – og vi har i lige så mange år oplevet, at planter er døde alt for tidligt.

I disse tider går vi meget op i at dyrke Pilea Peperomoides, og netop i den sammenhæng har vi haft så massive problemer med plantedød, at vi har set os nødsaget til at finde ud af hvad årsagen har været.

 

Din plante kan dø af for meget kærlighed!

Vi kender det alle sammen: Planten ser lidt trist ud, og det eneste våben man har ved hånden er vandkanden. Du har måske også oplevet at din fine plante begynder at mistrives kort efter du har forkælet den med en større potte og helt ny og frisk pottemuld. Vi har set det ganske ofte – specielt med Pilea Peperomoides.

Årsagen kan meget vel være at den ‘fine’ nye pottemuld er så fed, at vandet har svært ved at komme ud af potten. Den fede muld / slam har over tid tendens til at blive vasket ned i bunden af potten og til sidst danner det en nærmest en uigennemtrængelig barriere i bunden af potten. Specielt Pilea Peperomioides synes at være ekstremt følsom overfor ‘våde fødder’.

 

Hvordan undgår jeg så overvanding?

Den typiske måde som langt de fleste anvender, er at stikke en finger ned på jordskorpen. Hvis fingeren bliver fugtig, vil fingeren med det samme føles køligere (fordi vandet fordamper fra fingeren) – og det er et sikkert tegn på at jorden – i det mindste i overfladen – er fugtig.
Det er desværre ikke altid at fugtindhold på overfladen er den samme som nede omkring plantens rødder, og det har man ikke en chance for at vurdere, med mindre man tager planten op af potten og ‘borer’ lidt i klumpen med en finger.

For at undgå at komme i den situation følger her nogle råd der måske kan hjælpe dig.

 

Køb en fugtighedsmåler til jord (du vil sikkert blive overrasket!)

En fugtmåler til jord koster ikke meget mere end et par potteplanter så den kan snart være tjent hjem.

fugtighedsmåler til jord
Fugtighedsmåler 25 cm. lang

Vi købte for nyligt en fugtighedsmåler – og den har virkeligt været en øjenåbner (også for meget erfarne blomsterpassere!). Pottemuld, som på overfladen synes at skrige på vand, viser sig ofte at dække over muld som er våd – og alt for våd til en Pilea Peperomioides.

Jeg er helt sikker på at den har reddet nogle af vores store – og tidligere meget flotte –  Pilea fra druknedøden, og samtidigt har den givet os nogle erfaringer som vi har stor glæde af i dagligdagen.

Endvidere glæder vi os til at anvende den udendørs på vores store potter hvor vi er ret sikre på at vi har haft præcist de samme problemer.

fugtighedsmåler i pilea peperomioides
Denne Pilea Peperomioides mangler ikke vand!

Den fugtighedsmåler jeg selv anvender har kostet lige under 100 kr., og Plantetorvet har en lidt mere avanceret model som også kan måle jordens PH værdi.

 

 

 

Sørg for at pottemuld er veldrænet – brug evt. grus!

Sørg for at den jord som planten vokser i er veldrænet. Vi har mistet maaange Pilea – både stiklinger og voksne planter på grund af en ‘dårlig’ (alt for ‘fed’) pottemuld. Planter kan som bekendt ikke tale – og slet ikke når de er døde, men vi føler os ret sikre på at årsagen er ‘drukning’.

Det er svært at afgøre om en pottemuld er fed – og derfor er jeg begyndt helt konsekvent at blande rent grus (støbegrus uden ler) i den pottemuld der kommer i mine potter. Det har den effekt at vandet er tilbøjelig til at løbe nemt/hurtig igennem potten – dvs. planten skal vandes oftere.

Jo mere grus jo lettere har vandet ved komme ud af potten – og jo oftere skal du vande, men hellere masser af hygge med vandkanden end hyppige dødsfald ;-).

Stoebegrus
Støbegrus, 0-4 mm

En lidt uheldig side effekt er at rod-klumpens sammenhængskraft bliver kraftigt formindsket. Hvis man tager planten ud af potte vil klumpen have tendens til at falde fra hinanden. Jo mere grus, jo mere udtalt er ‘problemet’. Jeg tilsætter omkring 5-10% grus til pottemuld.

Se evt. et tidligere lidt nørdet indlæg om pottemuld.

 

Pas på de dybe potter!

Pas på med at anvende alt for høje potter. Det kan være fristende at give en stor flot plante en tilsvarende stor – og måske dyb – potte, men pas på med at den ikke bliver for dyb (høj).

Jo højere potte er, jo mere af den ‘fede’ muld (slam?) kan vaskes ned mod bunden af potten, hvor den til sidst kan danne en ret tæt membran, som vandet har svært ved at trænge igennem.
Jeg lægger ofte et lag Leca kugler ned i bunden af potten således at højden på muldlaget ikke er større end i en potte med almindelig højde.

 

Potter uden drænhuller er (næsten) forbudt!

Det er naturligvis tosset at anvende urtepotter uden drænhuller – hvor skal evt. overskydende vand løbe hen ?.  Jeg har dog rimelig stor success med at anvende ‘potter’  af glas uden drænhuller – så er det måske mere en vase eller en skål ?

Fordelen ved glas er at man løbende kan se hvad der sker under jorden. Jeg lægger altid et lag leca kugler i bunden af potten, og normalt lægger jeg en lille ‘skive’ af fibertex over leca, således at leca ikke forurenes af pottemuld. Hvis jeg ved et uheld kommer for meget vand i potten løber vand igennem fibertex og ned til leca kuglerne. Her er det så helt synligt at man netop har afværget en potentiel druknedød!.

Frit vand i leca kan efter nogle dage lokkes tilbage til muldjord ved at vende potten om på siden.

Denne Pilea er plantet som beskrevet ovenfor – og den stortrives!

Pilea Peperomioides plantet i en glaspotte uden drænhuller
Pilea Peperomioides plantet i en glaspotte uden drænhuller

Lær af dine fejl!

Hvis din plante alligevel dør tidligere end forventet, er det en god ide at hive den op af potten og checke hvordan jorden reelt er et stykke nede i potten – og hvis der er tale om forholdsvist nye stiklinger check helt inde ved stiklingens ‘stamme’ hvor de fine rødder sidder. Det er dumt bare at smide den ud uden i det mindste at høste lidt erfaring.

 

Har du nogle erfaringer med planter der drukner / fugtighedsmålere ?

I så fald vil vi blive meget glade for at høre om det – så læg gerne en kommentar!

 

8 kommentarer

 1. April 9, 2017

  maya houmann hansen Reply

  Fugtighedsmålere kan købes på Ebay for meget rimelige priser – incl. porto.

  • April 19, 2017

   Lise Reply

   Er der en instruktion med i forhold til hvornår de skal vandes? Skal de også vandes, når fugtigheden måles til at være midt i mellem “tør” og “våd”? Eller kun når den er “tør”? 🙂

   • April 23, 2017

    Have aspiranten Reply

    Hej Lise

    Hvornår planten skal vandes afhænger af hvilken plante det er. Nogle planter tåler jo f.eks. ikke udtørring. Det er derfor nok noget du bliver nødt til at eksperimentere dig lidt frem med. Men hvis fugtighedsmåleren svinger helt ud på at jorden er våd i bunden, hvor rødderne er, så er det nok en god indikator for at du ikke behøver vande med det samme.

 2. November 23, 2016

  Sylvia Hansen Reply

  Tsk for tippet med fugtighedsmåleren Mine Pilea har stået superflot hele sommeren, nu har de været druknedøden nær flere gange.
  Har netop nu bestilt en ved Frøtorvet.dk til 130kr med fragt

 3. October 23, 2016

  Anna Reply

  Hej igen og tak for din info.
  Jeg har haft kontakt til Willab Garden, da jeg ikke kunne finde den på deres hjemmeside.
  De havde den, men kunne heller ikke finde den på deres hjemmeside, synes selv det var lidt mystisk.
  Konklusionen blev, de har fugtighedsmåler, men man skal komme komme forbi butikken og købe den,.
  Det bliver en dyr måler da jeg bor i Jylland 🙂 så jeg må håbe de andre der til salg på nettet virker lige så godt som den du har fået fingre i. Jeg tør ikke rigtig begi mig ud i de udenlandske netbutikker:) som du har anbefalet.

  • October 23, 2016

   admin Reply

   Hej Anna,

   Hmm … det er da sært den ikke sælges via deres webshop – specielt når de nu f.eks. sælger en PH måler i identisk design!.
   Links til udenlandske webbutikker var ikke ment som en anbefaling – det var blot de eneste steder på nettet jeg kunne finde. Nogle af de butikker har faktisk en god del bruger kommentarer – overvejende positive så vidt jeg husker.

   Tak for opfølgende info!

 4. October 10, 2016

  Anna Mette Vang Reply

  Hej
  Jeg er meget interesseret i hvor du har købt din fugtighedsmåler, synes ikke jeg kan finde den når jeg søger på nettet.er den købt i Danmark

  Hilsen
  Anna Vang

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*