Chilisæsonen 2016

I det meste af den tid vi har dyrket og eksperimenteret med chili, har det stort set altid været de almindelige og let genkendelige chiliplanter, der producerer flotte røde chili med særdeles alment udseende. Sorten? Tja, den er straks lidt sværere at svare på. Med det sagt, så forstår du nok at chili dyrkningen altid har været lidt for hyggens skyld herhjemme.

Sidste år og i år er der dog gået lidt mere sport i det, og herunder vil vi fortælle mere om hvilke chilisorter vi giver os i kast med denne sæson. Efterhånden som vores planter udvikler sig vil der komme enkelte indlæg om hver enkelt af dem.

 

Chilisæsonen 2015 var en skuffelse

chiliblomst Som alle der befandt sig i Danmark sidste sommer ved, så blev de skønne solrige dage visket bort til fordel for rusket efterårsvejr. Det betød at de chilier vi optimistisk havde givet en udendørs placering måtte kæmpe mere for at overleve, end for at vokse – og derfor var hverken vækst eller høst en stor succes. En enkelt chili har dog overlevet, og det er den orange habanero som har levet under LED vækstlys hele vinteren.

Indenfor havde vi også chili; Mexican Jalapeño, Orange habanero og Anaheim. Dem gik der på sørgelig vis alle sammen spindemider i efter de havde sat de første chilifrugter. Jeg svor faktisk at jeg slet ikke skulle have chili og peberfrugt igen, fordi jeg var så træt af spindemider (som jeg fik efter at have haft en agurkplante indenfor).

Kort og godt: Chili sæsonen 2015 var en katastrofe, og vi håber inderligt på at 2016 bliver bedre.

 

 

Chilisæsonen 2016

chili planter 2016
Fish chili

Som nybegyndere udi chilier var vi overraskede over, at den orange habanero rent faktisk havde en hel særlig smag. Tit kan man syntes at en chili bare er stærk eller smager af peberfrugt, men habaneroen var lidt af en øjenåbner med sin frugtede smag. Smagen er bare én af de kvaliteter man kan til- og fravælge sorter ud fra, nogle af de andre er størrelse og udseende. Vi skal blankt erkende, at i år er det de to sidstnævnte der har været afgørende for vores valg af chilisorter.

Der findes jo chilier i alverdens farver, størrelser og udformninger, og vi ville gerne have nogle med et lidt særligt udseende. Det gør det ekstra sjovt at følge udviklingen, når man ikke på forhånd ved hvordan slutresultatet ser ud.

Listen startede med blot tre forskellige slags chilier, men så greb det om sig, og nu er der en lang liste og en pokkers masse chilier på vej! Sikkert mange mange flere end der er plads til og kan spises, men man må jo prøve sig frem. 😉

 

Derfor faldt valget i år på følgende chilisorter:

  • Razzamatazz
  • Joe’s Long Cayenne
  • Fish chili
  • Hot Fajita / Rød Cayenne
  • Purple ufo
  • Aurora
  • Beni Market
  • Explosive Ember
  • Royal Black
  • Jamaican Yellow Hot
  • Ecuadorian Brown
  • Scotch Bonnet MOA
  • Habanero Capuchino
  • Brown Egg
  • 7 pot white
  • Antillais Caribbean Habanero
  • Aji Picante
  • PI 439416
  • Aji Chombo
  • Beni highlands
  • Hungarian Hot Wax
  • Anaheim
  • Gusto Purple
  • Super chili F1
  • Mexican Jalapeño
  • Pretty in Purple
  • Biquinho Amarelo

 

So far so good

De første chilisorter på listen er sået omkring januar, og har stået under LED vækstlys (de fleste af dem gør det stadig). De er altså allerede rigtig godt i gang, og vi satser på at sommeren byder på godt chilivejr. 🙂

Sidenhen er vi “kommet til” at købe alt for mange ekstra chilifrø, og selvom vi godt ved det nok er en anelse sent at så dem hvis man drømmer om at kunne høste inden vinteren, ja så kan man jo ikke lade være. Planen er, at de kan stå under LED lys til vinter, og forhåbentlig overleve til næste sæson.

 

Hvilke chilisorter har du kastet dig ud i denne sæson?

 

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*