Buksbom: Om sorter og formering

Jeg tror der er mange, som med god grund, forbinder buksbom med kirkegårde og/eller gamle engelske prydhaver. På kirkegården er den typisk anvendt til lave hække langs flisegange, og  i prydhaver fremstår de ofte sirligt klippet i forskellige mere eller mindre kunstneriske former.

Uanset anvendelse er det jo i sig selv en smuk plante – og den er stedsegrøn – så i de kolde måneder liver den jo dejligt op i en ellers noget trist tid på året.

Hvad hedder mine arter?

Der findes en del forskellige arter sorter, men ikke alle er fuldt hårdfør i det danske klima. Endvidere findes der mange sorter og krydsninger – og når jeg søger får jeg det indtryk at navngivningen er lidt usikker. Hvis man har voldsom trang til at have styr på alting og er tilhænger af ‘ordnung muss sein’ er det en smule frustrerende at der ikke er styr på / enighed om navngivning – men det er jo samtidigt et eksempel på den herlige mangfoldighed der er i planteverdenen. Man kan håbe på at planteskolernes net-butikker en dag begynder at anvende billeder i en kvalitet så man rent faktisk kan se detaljer på planter.

Jeg har selv 2 forskellige Buksbom i min have – og jeg har kun en spinkel ide om hvad deres korrekte navne er.

Planten med de runde (er ‘runde’ en overdrivelse?) blade har jeg haft i måske 20 år og den er flere meter høj og den bliver studset 1 gang om året med en hækkeklipper. Jeg er ret sikker på at det er en ‘sempervirens rotundifolia’. Udtrykket/navnet ‘Rotundifolia’ er iøvrigt Latin for ‘runde blade’ – og er kendt fra mange planter.

Sådan ser 2 meter buksbom ud:

2 meter buksbom
2 meter buksbom

Planten med de spidse blade har jeg kun haft i 3-4 år og den er ca 50 cm. høj. På nogle tider af året har nogle (de fleste) bladspidser en fin dekorativ gul kant, og på andre tidspunkter er de helt grønne. Jeg tror den hedder ‘Green Mountain’.

Mine 2 buxbom
Mine 2 buxbom

Det tager en krig …

Generelt vokser buksbom ret langsomt – min vurdering er at 10-15 cm. pr år er ret almindeligt,  så hvis du har brug for noget stort i en fart er det nok ikke en buksbom du skal satse på – med mindre du er parat til at betale en mindre formue for en stor plante. I skrivende stund koster en buksbom på en meters højde ofte over 500,- kr.

Lav selv din egen buksbom

Hvis du har god tid, kan du lave dine egne buksbom – det er ikke svært – men det tager laaang tid !

Buksbom stiklinger
Buksbom stiklinger. Den nederste er lige til at sætte i jorden

I august / september kan du klippe nogle af de nye stilke (stiklinger) af din favorit-plante, pille de nederste blade af og stikke dem i jorden i en potte eller måske ligefrem direkte ned i jorden hvor du har planlagt at den skal bo fremover.  Jeg har selv prøvet dette med forholdsvis høj success rate – måske 30-50% – helt uden brug af roddannerhormon eller andre virkemidler. Hvis du har tid at vente 3-4 år (og måske lidt mere …), får du måske en samling små planter der minder om dette – og måske har du så også nået at glemme hvor i haven der lige var brug for så mange buksbom … 😉

50-70 små buksbom dannet af stiklinger
50-70 små buksbom dannet af stiklinger

Buksbom sætter masser af frøkapsler, så måske er det også en mulighed at dyrke dine egen fra frø. Jeg har læst at man skal putte frø i køleskabet og opbevare dem der i ca 1 måned, hvorefter de skulle være spirevillige. Læs evt.  en udmærket vejledning her (Engelsk). Jeg har prøvet med begge min planter, men de vil ikke spire. Det kan da også virke helt tosset at putte frø i jorden hvis man har adgang til stiklinger.

Buksbom med de karakteristiske frøkapsler
Buksbom med de karakteristiske frøkapsler

Nogle gange er det vanskeligt at spotte de små 3-hornede frøkapsler, men prøv evt. at løfte grene op og kig på undersiden hvis du ikke kan finde dem. Bemærk at man sidst på sommeren ofte kan finde både grønne og brune frøkapsler på planten. De grønne er de nye, og de brune er sidste års produktion, som falder af blot man rører ved dem.

Buksbom frøkapsler
Buksbom frøkapsler

Fordelen ved at anvende stiklinger er naturligvis at du får en plante der genetisk er helt magen til den oprindelige plante, medens formering via frø er lidt mere usikkert – og naturligvis også en endnu langsommere proces.

 

Buksbom som hæk

Hvis du har tid til at vente – eller hvis penge ikke er noget problem – mener jeg det er helt oplagt at anvende buksbom som hæk. Den bliver tæt, den er grøn hele året – og måske vigtigst af alt: man behøver ikke klippe den så ofte!.

En hæk af buksbom vil som regel skille sig noget ud fra de fleste andre hække på villavejen, når den som den eneste i ‘rækken’ er helt grøn i de kolde vintermåneder … smag og behag.

Man kan klippe og forme buksbom lige fra fødslen om man vil … og man kan også helt ignorere / glemme dem … 😉

Buksbom i potte med rod
Buksbom i potte med rod

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top