Vi tester: Køb af billige plantefrø på Ebay

I går gjorde jeg noget jeg ikke har prøvet før: Jeg købte plantefrø på Ebay.

Jeg var tilfældigvis havnet derinde efter at have været forbi forskellige blogs som så fint fremviser alle de fine ting de køber over Ebay, og pludselig har man siddet og kigget på butikker der har tusindevis af varer i timevis. Det er lidt af en tidsrøver.

Ikke desto mindre, så faldt jeg tilfældigvis over nogle “Aloe vera frø”, og så slog tanken mig at der måtte være en masse frøbutikker på Ebay. Det kan jeg nu bekræfte at der i den grad er, de sælger jo mere eller mindre alt.

 

Billige frø

Som med det meste på Ebay er tingene så håbløst billige, så jeg kunne ikke lade være med at købe lidt forskellige slags. Jeg fandt bl.a.

 • Blandet kaktusfrø: jeg havde engang sådan en blanding, og de var simpelthen SÅ søde da de voksede op! (Og virkelig træls at plante om) 
 • Blandet sukkulentfrø: Min søster er glad for sukkulenter, så jeg håber jeg kan overraske hende med nogle når de vokser op
 • Oxalis frø (Sommerfuglekløver): Nu har jeg set den flotte plante på så mange billeder, at jeg vil have den.
 • Blue maple: Det er eftersigende slet ikke botanisk muligt at finde et blåt ahornstræ, så jeg aner ikke hvad det er jeg har bestilt. Vi får se – min kritiske sans blev tydeligvis kastet bort til fordel for fascinationen af et blåt træ.
 • Kirsebærtræ frø: Jeg drømmer om et blomstrende kirsebær bonsai, og nu skal det være!
 • Lilla blåregn/Wisteria: Endnu en hed bonsai drøm, som dog eftersigende skal være +10 år før der kommer blomster? Yikes.

Den samlede pris for det inkl. fragt var omkring 70 kr. Det kunne sikkert have været gjort endnu billigere hvis jeg havde pristjekket hvert enkelt produkt lidt mere.

blandet kaktus frø i pose

 

Kommer de mon frem?

Jeg har før bestilt ting fra Ebay som kom frem uden problemer, og jeg kender ligeledes mange der med succes får fine ting derfra. Alligevel er jeg lidt skeptisk omkring det med at bestille frø.

Jeg ved ikke om det er lovligt at importere (?), noget min kære søster mindede mig om da jeg fortalte hende at jeg havde bestilt det. Og jeg ved heller ikke om de frø som jeg har bestilt rent faktisk er hvad de gav sig ud for at være – såsom blå ahorn der åbenbart ikke eksisterer, det skulle man nok have undersøgt før 😉 Det finder man jo først ud af når man har sået frøene, og de vokser op.

 

Jeg laver en Ebay kvalitets-test

Lad os sige at jeg tager en for holdet, og tester hvorvidt det kan betale sig at bestille frø fra Ebay, og om man rent faktisk får det man har bestilt. Så håber jeg at jeg ikke skal bruge flere år på at dokumentere, at hvad jeg troede var en blå ahorn rent faktisk viste sig at være et birketræ – ha ha. Frøene skulle komme fra starten februar til starten af marts, så der er en hel del ventetid. Jeg lover at opdatere så snart jeg er er kommet videre i processen.

 

 

 

Dommen

Lidt over en måned efter jeg bestilte frøene er de alle kommet frem, og oven i købet inden for den tidsramme der blev estimeret fra start. Det må siges at være lidt af en blandet landhandel, og jeg er ikke sikker på jeg har lyst til at bestille frø fra Ebay igen – medmindre nogle af jer kan anbefale nogle rigtig gode sælgere.

Jeg synes ganske enkelt det er lidt øv at modtage en frøpose der er så anonym at jeg ikke aner hvad det er. At jeg bestiller et produkt der ikke eksisterer i virkeligheden (og ja det er dels min egen skyld, men c’mon!) og sidst men bestemt ikke mindst, at de frø jeg måske havde glædet mig aller mest til ikke var tørre frø som normalt, men små knolde (fra Oxalis) der ikke kunne klare den lange transport da det jo var levende, organisk materiale.

 

 

“Blå” ahorn

ahornfrø fra ebay

Afsendt: 24. januar

Ankomst: 16. februar

Sælger: Shanghai.vzu

Vurdering: Jeg tror dette må være det største fupnummer i min bestilling. Jeg var alt for naiv da jeg bestilte, for en blå ahorn eksisterer jo ikke. Så hvad har de solgt mig? Jeg aner det ikke, men det er ahornfrø, og de er da i det mindste kommet frem.

Der står dog intet på pakken eller frøposen om, hvilken slags frø det er. Så hvis ikke frøene var så genkendelige ville det være svært at vide hvad det var.

 

 

 

 

Oxalis

oxalis triangularis frø fra ebay oxalis triangularis knolde fra ebay

Afsendt: 24. januar

Ankomst: 1. marts

Sælger: Shoesstore_lee

Vurdering: Af hele min samlede bestilling var dette den største skuffelse. Først efter modtagelsen bemærker jeg, at frøpakken egentlig hedder “oxalis corymbosa” og ikke “Oxalis triangularis” som er den jeg søgte på, så på billedet og bestilte. Men pakken jeg modtager, som ellers er pakket fint ind i en frøpose, indeholder en lille sammenfoldet klump i hvad der minder om en serviet. Inde i den ligger der, hvad der engang var Oxalis knolde som nu er .. Ja, dødt?

Jeg tror ganske enkelt ikke de kunne holde til så lang transporttid i forskelligt klima. Og så er indpakningen (serviet) måske ikke den smarteste. Jeg forventer ikke at der kommer noget som helst ud af det, men jeg har naturligvis sået det alligevel, bare for at prøve. Til gengæld vil jeg gerne rose dem for plastposen, det syntes jeg var et betryggende element i bestillingen.

Resultat: Intet kom op af potterne. Det havde jeg bestemt heller ikke forventet med dette udseende.

 

Blandet sukkulent frø

ebay froeposer

Afsendt: 24. januar

Ankomst: 17. februar

Sælger: Beautyzz2009

Vurdering: Min første tanke da jeg modtog disse var, at det var en enormt anonym forsendelse. Der står noget på kinesisk bag på frøposen, men det forstår jeg jo af gode grunde ikke. Jeg vidste ikke før den 3. marts da jeg modtog kaktusfrøene, om dette var kaktusfrø eller sukkulentfrø. Havde kaktusposen lignet denne havde jeg ikke vidst besked før de var sået og kom op.

 

Resultatet:

I starten af april smed jeg hele bakken med sukkulent-spirer ud. Hvorfor? Fordi det ikke i min optik aldrig nogensinde ville kunne blive til sukkulenter med dette udseende. Det ligner jo praktisk talt en hvilken som helst normal gevækst fra haven af, og sådan ved man da i hvert fald at sukkulenter ikke ser ud.

sukkulent frø fra ebay

 

 

Blåregn, kaktus og Kirsebær

froe fra ebay froeposer fra ebay

Afsendt: 24. januar

Ankomst: 3. marts

Sælger: dtwell9

Vurdering: Dette var den sidste bestilling jeg modtog, og heldigvis var det tre ganske genkendelige frøposer, som alle ser sunde og fornuftige ud. De var pakket ind i hver sin pose, og så i en samlet pose, og i en kuvert med lidt beskyttende plast i. Det køb er jeg indtil videre ganske tilfreds med.

Resultat: Jeg prøvede at så alle frø samtidig, uden succes med noget af det. Kaktusspirerne lignede mest af alt ukrudt, ligesom sukkulenterne (jeg mistænker min kaktusjord/næringsfattige jord fra Weibulls ikke er særlig god, min generelle erfaring med den er i hvert fald at meget få frø kommer i gang). Blåregn og kirsebær kom jeg direkte i jorden, og de kom ikke op. Det kan dog lige så godt handle om at min metode ikke var god, så jeg forsøger igen men denne gang hvor jeg kommer dem i vand et døgns tid først.

 

 

Har du bestilt frø fra Ebay?

Er der nogle derude der har prøvet at bestille frø fra Ebay, og har gode/dårlige erfaringer med det? Kom gerne med en anbefaling til en sælger, eller guldkorn så andre ikke begår samme fejl som jeg. 🙂

 

8 kommentarer til “Vi tester: Køb af billige plantefrø på Ebay”

 1. jeg har nemlig bestilt nogle frø fra kina over Ebay. ikke vidende om regler osv, det tænkte jeg slet ikke på!

  så jeg har et spørgsmål- kom der en ekstra regning, altså told og moms oveni? eller mht du ikke havde “tilladelse” til at importere disse frø?

  1. Hej Sarah, der kom ikke en ekstra regning (eller anden ‘advarsel’) i den her bestilling. Typisk kan man undgå told etc. ved bestillinger under 100kr.

  2. Jeg har bestilt 8 forskellige pakker frø på Wish. Jeg var slet ikke opmærksom på at man ikke må importere frø fra Malta. Mine frø at taget i tolden i august. Jeg har lige modtaget en seddel på sidste 2 pakker her i januar. Der står at de er er overdraget ti miljø og fødevarer ministeriet og at jeg kan forvente en bøde. Er der nogen der har prøvet noget lignende og ved hvad bøden er på? Og hvornår sagen mon er forældet. Alle 8 poser er ankommet til DK 11 august, men jeg hører først fra de 2 sidste poser nu.

 2. Jeg har købt 20 stk frø af lotusblomst (åkande) på Wish. Først i 4. Forsøg spirede frøet, jeg måtte Google mig til den korrekte fremgangsmåde, men så forventer jeg også at de fleste af de resterende frø spirer.

 3. Jorid N. Myhr

  Bestilte Clivia-frø fra Kina som var helt fine. Nå har jeg 11 planter i vinduskarmen!! Man må være litt selektiv og bestille fra de der det står “top seller”.

 4. Jeg ved godt, at det her indlæg er et helt år gammelt, men et lille tip fremover er, at du skal være opmærksom på hvilket land dine før afsendes fra. Du kan f.eks. bruge ebay.de eller ebay.co.uk og så begrænse din søgning til varer der er i de lande. Så undgår du alle kinavarerne.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top